Tips

Dat lust ik niet!

Kruimels

De meeste ouders kennen de ‘lust ik niet’ fase wel. Bij de één duurt deze fase wat langer dan bij de ander. Onze oudste dochter had een periode dat ze geen kruimels (!!) lustte. Zo besloot ze op een dag ook geen brood meer te eten, want ja, ‘dat is gemaakt van kruimels’. Gelukkig had ze niet in de gaten dat beschuit en knäckebröd dezelfde kruimels geven.

Deze fase duurde bij ons een maandje. Ik weet dat er vele ouders zijn die worstelen met de jarenlange ‘ik lust geen groente’ fase’. Regelmatig krijg ik de vraag of ik tips heb. Maar meer dan het standaard ‘laat ze alles proeven, geef ze vrijheid om niets op te eten en laat ze helpen in de keuken’, kom ik ook niet, omdat onze kinderen vrijwel alles lusten en in ieder geval proeven.

Deze maand is er een boekje uitgekomen van Vicky de Beule, met als titel ‘Ik lust dat niet’.

Diëtiste

Vicky de Beule is diëtiste en komt in haar praktijk vaal ouders tegen met de handen in het haar. Vaak gaat het verder dan ‘lust ik niet’, deze kinderen hebben een heuse angst ontwikkeld romdom het eten. Voedselneofobie, heet dat.

Tools

Deze periode is vaak van voorbijgaande aard en ze raadt ouders aan om vooral niet te wanhopen. Dit voelen kinderen natuurlijk ook en dat is niet helpend. In haar boek staan goede tips en trucs om je kind weer aan het eten te krijgen.

In dit artikel van het AD staan al 7 tips om je op weg te helpen.

Wil je meer over dit onderwerp lezen, kun je hier het boek bestellen:

Dit vind je misschien ook leuk...