lactosevrije witte bolletjes
Brood bakken Recepten

lactosevrije witte bolletjes

Ella(6) is lactose intolerant en inmiddels weten wij aardig hoe we daarmee om moeten gaan. Wat ze heel erg mist, zijn witte bolletjes. Van die heerlijke zachte witte bolletjes. Ik ging op zoek naar lactosevrije witte bolletjes. Geen bakker die zich daar aan waagt. In bolletjes zit melk en om de melk te vervangen door lactosevrije melk, is blijkbaar heel lastig.

Ik heb er aardig wat bloem om verkwist en eigenlijk had ik al geaccepteerd, dat ik heel veel kan maken… maar geen zachte witte bolletjes. Blijkbaar inderdaad heel lastig haha.

Facebookgroepje

Ik zit op een ‘broodbakgroepje’ op Facebook en van de één op andere dag, verschenen daar heerlijk uitziende witte bolletjes.

Het bleken ‘Waterford Blaa’s’ te zijn. Een broodrecept uit Waterford (Ierland). Bolletjes worden daar ‘Blaa’s’genoemd en dit specifieke recept is vooral populair in Waterford.

Heel bijzonder, zul je denken. Zal wel moeilijk zijn en heel bijzonder smaken. Nou ze zijn lekker. Punt ja. Maar bijzonder…

Hoe dan ook.. ik heb het wel voor elkaar om ze Lactosevrij te maken!

Benodigdheden

  • Een bakplaat
  • Een weegschaal
  • Een planeetmenger/ deegkneder/ broodbakmachine (optioneel, kan ook met de hand)

Ingrediënten voor lactosevrije witte bolletjes

  • 500 gram bloem
  • 285-300 gram lauwwarm water
  • 10 gram gist
  • 9 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 10 gram zachte (lactosevrije) boter

Hoe maak je de bolletjes?

Het is echt heel simpel en superleuk om met de kinderen samen te maken!

Eerst maak je het deeg:

Ik gebruik hiervoor de Kitchenaid, maar in plaats van de kom kun je dus ook het blik van de broodbakmachine gebruiken.

Je giet het water in de kom en voegt gist en suiker toe. Dit kunnen kinderen heel goed zelf! Het suiker zorgt ervoor dat het gist lekker actief wordt. Als de gist opgelost is, voeg je het bloem en de lactosevrije boter toe. De Kitchenaid aanzetten blijft een favoriet klusje van de kinderen. Eigenlijk alles wat met een apparaat te maken heeft. Je zet de kitchenaid of andere machine nu aan en laat er een lekker deegje van kneden. Na een minuutje voeg je ook de zout toe. Let op! Voeg de zout niet tegelijk met de gist toe, het gist is dan minder actief.

Laat alles zo’n 15 minuten kneden Kijk tijdens het kneden of je genoeg hebt aan 285 gram water of dat er wat bij moet, het deeg moet mooi glad zijn.

Dek het deeg na het kneden af en laat het zo’n 45 minuten rijzen.

Na de eerste rijs

Druk het deeg weer plat (natuurlijk laat je de kinderen dat doen, dikke pret!), zodat alle lucht eruit is. Om mooie gelijke bolletjes te krijgen, moet je nu je deeg wegen. Dit is een mooi klusje voor de kinderen; daarna mogen ze uitrekenen hoeveel 1 hompje mag wegen als je 8 broodjes wil hebben. Je laat je kinderen het deeg verdelen in 8 stukken en gaat dat samen nawegen en corrigeren. Laat het deeg even liggen en bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrooi dat met bloem.

Kneden en vormen

Nu komt het leukste: elk deeghompje kneed je even door en vorm je tot een mooi bolletje. Leg de bolletjes netjes op een rij, zorg voor genoeg ruimte, ze zullen gaan rijzen! Beestrooi ze daarna met bloem, of bestrijk met water en strooi er maanzaad of sesamzaad overheen, of maak een combinatie. Plet nu de bolletjes even kort met je hand (je kind natuurlijk!)

Laat dit allemaal onder folie ongeveer een 50 rijzen, tot de bolletjes verdubbeld zijn. Als dit eerder zo is, mogen ze ook eerder de oven in.

Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 210 graden.

Schuif de bakplaat in de oven en bak ze in ongeveer 20 minuten af.

Eet smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.